Opskrifter

Højgaardens Sommerdrøm

Hermed opskriften på vores populære dessert "Højgaardens Sommerdrøm".
En nøddemarengs med rabarbersskum og friske bær eller hvad sæsonen nu byder på.
God bagelyst - og tøv ikke med at sende billeder af resultaterne, eller kig forbi med et stykke :)

Kærlig Hilsen,
Niels Olesen

Opskriften:

Marengsbunden:

  • 2,25 dl æggehvider

  • 330 g sukker

  • 200 g nødder efter eget valg fx hasselnødder og mandler

Fremgangsmåde:

  • Hviderne piskes meget luftige og stive med sukkeret.

  • Nødderne vendes meget forsigtigt i massen

  • Massen fordeles i en smurt springform

  • Bages i 45 minutter ved 160 grader varmluft eller 200 grader almindelig ovn

Rabarberskum:

  • 200 g rabarber

  • 125 g skovbær

  • Sukker

  • Flormelis

  • Vaniljesukker

  • 1/2 liter fløde

Fremgangsmåde:

  • Bær og rabarber lægges i et ildfast fad og drysses med et godt lag sukker, flormelis og vaniljesukker

  • Fadet stilles i ovnen i 30 minutter ved 160 grader varmluft eller 200 grader almindelig ovn

  • Rør i blandingen ind i mellem

  • Blandingen skal blive til en tyk grød. Er den ikke tyk skal den have længere tid i ovnen

  • Blandingen tages ud og køles helt af

  • Fløde piskes og vendes sammen med bær- og rabarberblandingen

  • Fløden med bær og rabarber lægges på den kolde marengsbund og pyntes med friske bær eller frugt samt mynteblade

20170603_193117.jpg
Sommerdrømme til fest og farver
Gode ben

Opskriften

Du skal bruge:

  • 1 kg kamben

  • 100g stegemargarine eller smør

  • ​Masser af vand

Sådan gør du:​

Du tager dine kamben og skærer benene af enkeltvis. Det næste du skal bruge er enten en stegegryde eller en tykbundet gryde så smelt margarinen deri.

Tag dine kamben og brun dem af i gryden indtil de får en lækker mørkegylden farve. Dette kræver opmærksomhed så benene ikke brænder på imens de steger.

Stegningen gør at proteinerne frigiver sukkerstoffer så det karamelliserer og bliver sødt og lækkert.

Når du har opnået farven så skal benene dækkes til i vand og bliv ved med at hælde vand på indtil at kødet nærmest falder fra benene. ​

Velbekomme alle sammen! 

Gode ben a la Hotel Højgaarden
Far Niels Olesen steger gode ben
Højgaardens Karrysuppe

Jeg elsker suppe! Min mor lavede den ene klarede suppe efter den anden da jeg var barn og har lige siden haft et ømt punkt i hjertet for gode supper.
En god karrysuppe er altid en dejlig ret at servere. På Højgaarden serverer vi den ofte med håndpillede rejer eller kylling, men lad bare fantasien råde.

KH. Niels Olesen

Opskriften​

Højgaardens Karrysuppe med rejer
Tid: start en time før servering

Ingredienser:

  • 250 g. rejer

  • Salt

  • Peber

  • 5 spsk. karry

  • 1 dl olie

  • 2 løg

  • 2 fed hvidløg

  • 2 æbler

  • 10 dl hønsebouillon

  • ½ dåse hakkede tomater(disse kan med fordel laves selv)

  • 2,5 dl fløde

  • ½ ds. ferskner

  • 1 rød peber

  • kørvel eller dild til at toppe suppen med

Fremgangsmåde

Karry svitses i olien, og hakkede løg og hvidløg steges blanke heri.

Herefter tilsættes hønsebouillon, hakkede tomater samt hakkede æbler - dette koges i 30 minutter. 

Blend nu suppen

Tilsæt nu fløden og peberfrugten der er skåret i små tern, smag til med salt og peber. Ferskner skæres i tynde skiver og tilsættes. Nu skal suppen varmes godt igennem. Ved servering ligges rejer i bunden af terrinen, og der hældes suppe over - og pyntes af med frisk kørvel eller dild.

Karrysuppe
Mutters Grønne Tomater
syltede tomater.jpg

Hej Allesammen
Når sommeren er over os skyder tomatplanterne hurtigt op.
Derfor vil der nok være en del af Jer, ligesom os, der pludseligt har et drivhus fyldt med grønne tomater. Men husk det er ikke nødvendigt at vente på at de får den klassiske røde farve - sylt dem når de er grønne og hav lækkert tilbehør klar til Jeres retter året rundt.

God fornøjelse :)

Kærlig hilsen
Connie Olesen

Opskriften​

  • 1 kg tomater. ​

Syltelagen:

  • 1 kg sukker.

  • 2,5 dl æblecidereddike.

  • 1,5 dl vand.

  • 2 kanelstænger.

  • 1 vaniljestang.

  • Revet skal fra en økologisk citron.

Skyl tomaterne grundigt, og prik dem med en nål for at undgå de sprækker.
Herefter kommes tomaterne i den kogende lage, og koges i ca 5 min. Sæt dem et koldt sted til næste dag (12-24 timer). Tomaterne skal være helt dækket af syltelagen. Dagen efter koges tomaterne op igen i ca. 5 min. Herefter lægges tomater i sylteglas som er blevet skyldet i atamon. Kog lagen ind i 15min og hæld over tomaterne til de dækkes, og luk sa låget til til. Opbevar dem køligt.

Grovboller

I takt med vores gæster efterspørger et mere fiberrigt alternativ mht. morgenbrød har jeg lavet denne opskrift på nogle lidt grovere morgenboller, som jeg gerne vil dele med Jer.

God bagelyst!

KH. Niels Olesen

Opskriften​

Ingredienser til Ca. 22 boller

  • 3 dl. Rapsolie

  • 6 dl. Vand

  • ½ pk Gær

  • ½ spsk. Salt

  • 1 spsk. Sukker

  • 100 g. Solsikkekærner

  • 100 g. Groft rugmel

  • 100 g. Rugkerner

  • 650 g. Hvedemel

Rør det hele sammen til en lind dej, dette kan justere med hvedemel.

Lav ca. 22 boller á 80 - 90 g.

Pensel dem med mælk og drys med sesamfrø og groft salt

Lad dem hæve i ca. 2 timer

Bag dem på 160 grader i varmluft ovn i ca. 20 min.

Højgaardens grove morgen boller.jpg
Karl Johan svampesovs
rough-boletus-1577122_1920.jpg

Efteråret i Nordjylland byder ofte på masser af lækre svampe - eksempelvis Karl Johan svampe. Og i mit hoved er der er næsten kun én rigtig ting at gøre - og det er at give dem fløde og kærlighed. Her får I opskriften på min Karl Johan flødesauce, men I kan sagtens bruge andre svampe.

Kærlig hilsen,
Niels Olesen

Opskriften:

Du skal bruge:​

  • 2 løg

  • ½ dl. rapsolie

  • 2 kg. Karl Johan svampe eller hvad du nu har

  • ½ l. piskefløde

  • Salt & Peber

  • Kraftsky (fra det stykke kalve/oksekød du skal have til)

  • Mel

  • Smør

Sådan gør du:​
Hak løgene fint og steg dem blanke i olie. Herefter tilsætter du svampene - og nu afgiver svampene masser af vand så nu er det vigtigt at holde god varme under gryden. Når væden er mere eller mindre væk tilsættes fløden. Nu skal du blot lade det koge ind, til det får en fin og cremet konsistens.
I en ny gryde tilsætter du smør som skal smeltes. Kom mel i - og husk, ikke mere mel end at blandingen stadig er smidig at røre i. Herefter tilsætter du stegeskyen/fond, og pisker til du får en blank sauce.
DET ER NU magien sker - tilsæt din reducerede svampe/fløde cremeblanding til den blanke sauce - smag til med lidt kraftsky, salt, peber og eventuelt mere fløde.

God fornøjelse :)

Højgaardens juleand

Med denne opskrift vil vi gerne gør tilberedelsen af Jeres juleand til en succes, og det er en meget simpel opskrift at gå til - så god fornøjelse ! :)
Glædelig Jul alle sammen!

Opskriften​

Du skal bruge:
En and på ca 3000 g.
500 g. svesker - eller hvor mange der nu er plads til
Groft salt

Sådan gør du:
Under stegning skal der vand i bradepanden (ca. 2 cm)

  • Anden skyldes og renses

  • Fyld anden med svesker og drys med salt

  • I ovnen med ryggen op i 1 time 160 grader

  • Herefter skal den hvile ca en halv time

  • Derefter skal anden vendes, saltes igen og så have 2 timer med brystet op ved 125 grader.

  • Lad den hvile i en halv time​ inden du skærer for


God fornøjelse med juleanden :)

Juleand a la Højgaarden
Hjemmelavede GrønkålsBoller

Højgaardens hjemmedyrkede og hjemmelavede grønkål.

Rib og skyld grøntkålen grundigt.
Kog grøntkålen i kogevandet fra julens medister, hamburgerryg, saltet flæsk mm. Tilsæt 1/2 kg. svinefedt til kogevandet (til 3-4 kg. grøntkål) og lidt god boullion til kålen er dækket.
Kog i 5 timer, køl ned og pres herefter væsken ud af kålen og form i passende en størrelse. Vi laver dem i 8-10 cm. i diameter.
Herefter kan de kommes i fryseren og tages op som I får behov for dem.

Grønkåls boller
Hjemmedyrket grønkål
Lars Olesen
Højgaardens Æbletærte

Jeg har igen gravet lidt i min mors gamle køkkennotater og faldt over denne lækre tærteopskrift :) Bare rolig - den er testet - mange gange!

Knæk og Bræk
Mvh. Niels Olesen

Opskriften​

Ingredienser:

  • 100 g. smør

  • 100 g. sukker

  • 2 æg

  • 100 g. hvedemel

  • 1 tsk. bagepulver

  • 1 tsk. stødt kanel

  • 4 røde æbler

  • 100 g. marcipan

  • en lille springform (ca. Ø 20 cm)

Kaneldrys:

  • 4 spsk. sukker

  • 2 spsk. kanel

Sådan gør du:
Smelt smørret, og lad det køle lidt af.
Pisk sukker og æg sammen i en stor skål med elpisker - og rør derefter det smeltede smør i.
Sigt hvedemel, bagepulver og kanel i dejen, og omrør forsigtigt til dejen er jævn og ensartet.
Skræl to af æblerne og skær dem i i grove tern, skær marcipanen i små tern - vend nu begge dele i dejen.
Nu fordeler du dejen i springformen, og skærer de sidste æbler i tynde både og fordeler dem på toppen af kagen.
Nu drysses kaneldrysset udover kagen hele herligheden skal bages i 25 - 30 min. ved 190 grader
Jeg plejer at servere Creme Fraiche dertil - men softice er også et hit her i sommermånederne :)

Højgaarden æbletærte .jpg